Gastronomické trendy
v roce 2020
Tým JLL Foodservice Consulting se celý rok 2019 věnoval globálním gastronomickým projektům, které posouvají hranice stravování, volnočasových aktivit a tvorby prostředí.
Naše gastronomické projekty mají široký záběr od obřích provozoven na Blízkém východě po nejlepší veřejné jídelny na světě a otevírají cestu k řešení globálních výzev. Na základě zkušeností a poznatků našich týmů z celého světa jsme připravili souhrn klíčových trendů, které dle našeho názoru budou v roce 2020 ovlivňovat svět gastronomie.
Některé gastronomické trendy, na které jsme upozornili v letech 2018 a 2019, se díky svému významu nadále rozvíjejí a statečně odolávají novým proudům, zatímco jiné se různě rozšířily napříč dalšími sektory.
Letošní publikace se věnuje mimo jiné důvodům globálního růstu gastronomie. V reakci na stoupající popularitu rostlinné stravy v Evropě i Americe a na rychlý růst společností Beyond Meat a Impossible Meat je klíčovým tématem letošní publikace také problematika udržitelnosti a uvědomělého stravování.
Ještě nikdy nehrály technologie v gastronomi tak důležitou roli jako nyní na prahu nového desetiletí. Důkazem jsou stále dokonalejší rozvážkové služby v Evropě a automatizace v restauracích v Americe a asijskopacifické oblasti. A co se zážitkové ekonomiky týče, velkému boomu se v Severní Americe a v Evropě již delší dobu těší tzv. dinertainment představující spojení jídla a zábavy. Další nárůst jeho popularity lze očekávat také v zemích Blízkého východu a severní Afriky, k čemu by měly přispět mimo jiné kulturní reformy naplánované do roku 2030 v Saudské Arábii.
Naše publikace přináší přehled o gastronomických trendech, které v současnosti hýbou světem, a o těch, kteří za nimi stojí. Věříme, že vás publikace zaujme, a jsme připraveni vám v případě zájmu poskytnout další informace.